Valhøjene
Der lå tidligere to bronzealderhøje i Valhøj-kvarteret. Valhøjs allé er opkaldt efter højene, og ordets betydning kommer af det oldnordiske :hvall, der betyder rund - altså rundhøj.
Af Arkiv
Bronzealderfundene ved Lille Valhøj
En sommerdag i 1940 fandt en grundejer flere metalgenstande i noget opgravet jord. Han kunne se, at det måtte være danefæ, altså oldtidsting, som han skulle aflevere til Nationalmuseet. Det var spiralarmringe, bælteplade og en lille bælteknap. Man undersøgte stedet, men fandt ikke mere ved denne lejlighed. Men to år senere fandt den samme mand igen en bronzeting. Det var en halskrave. Den havde ligget i opgravet og bortkørt jord, så man ikke vidste præcist, hvor den har ligget oprindeligt, og den var revnet flere stedet.
Alle tingene må stamme fra den høj, der hed Lille Valhøj. Den var blevet pløjet ned og sås kun som en lille forhøjning, der ragede knap en meter op over jorden. Det har været rent held, at bronzetingene blev fundet. I dag ligger alt på Nationalmuseet med nøje beskrivelser af, hvor tingene er fundet, af hvem og hvor gamle man regner med, de er.
Lille Valhøj eksisterer ikke længere. Gårdejer Niels Chr. Sørensen fra Rødovregaard skulle som ungt menneske (i 1890'erne) have været med til at pløje den op.
Store Valhøj
På Henrik Cavlings allé ligger Store Valhøj. Den er ca. 28 m. i diameter og 4,5 m. høj. Det er den eneste bevarede bronzealderhøj i Rødovre. Den ligner ca. 20.000 andre høje fra bronzealderen, men man kender til yderligere 60.000 høje, der i årenes løb er blevet ødelagt ligesom Lille Valhøj. I Rødovre har vi f.eks. kendt høje som Horshøj og Tinderhøj.
Højene har ligget frit, så alle har kunnet se dem. Sådan har slægt efter slægt kunnet minde deres stærke og rige mænd og kvinder. Og de viste udefrakommende, at her boede en stor og mægtig stamme, som kunne rejse flotte mindesmærker over deres høvdinge, stormænd og fornemme kvinder.
Gemmer Store Valhøj en grav?
Vi ved ikke, om der findes en grav i den store Valhøj, ligesom der var i Lille Valhøj. Højen er aldrig blevet gravet ud. Men faren for at der allerede for lang tid siden har været gravrøvere, der har fjernet alt, er stor. Men som sagt, vi ved det ikke.
Politikens Havekoloni Valhøj
I 1909 fik Dagbladet Politiken - bl.a. med Henrik Cavling i spidsen - en idé om, at oprette kolonihaver i kvarteret omkring Store Valhøj. De var i første omgang rettet mod familier med mange børn. Der opstod et voldsomt leben på stedet.
"Man kunde unde den gamle Kæmpe, som hviler under Valhøj, at han en Søndag Eftermiddag kunde rejse sig og betragte Omgivelserne. Var han en gnaven Natur, vilde han maaske brumme noget om Forstyrrelse af Gravfreden, var han en Mand med Hjertet paa rette Sted, vilde han maaske bede om et Glas af Brønden ved Højens Fod og sandsynligvis sende "Politiken" en venlig Tanke, fordi den havde skabt Liv paa det gamle Gravsted."
J.N. Risum i Politiken søndag 1. august 1909 citeret efter Hansen, H. (1989).
Havekolonien blev opløst i 1920.