Villa sprængt i luften
Billedet viser de sørgelige rester af en villa på Vamdrupvej 40 efter Gestapo havde sprængt den i luften tidligt om morgenen den 29. november 1944.
Af Arkiv
Vamdrupvej 40
Grunden til denne terrorhandling var, at en modstandsgruppe havde et våbenlager på grunden.
Desuden holdt modstandsgruppen to kollaboratører fanget i villaen. Dette fik Gestapo nys om, og den 28. november omringede de villaen med 25 mand.
Ifølge Jul Pedersens bog Rødovre Sogn (s. 332) blev de fem frihedskæmpere, der var i huset, arresteret, mens deres fanger blev løsladt. Der er dog delte meninger om dette.
På forsiden af Politiken 30. november 1944 bringes en meddelelse fra "Pressekontoret hos den højere SS- og Politifører i Danmark": "Deportation til Sverige i Stedet for "Dødsdom"
Onsdag den 29. Nov. 1944 Kl. 9.00 Formiddag blev Villaen Vamdrupvej 40, København, sprængt i Luften paa Foranstaltning af det tyske Sikkerhedspoliti, fordi den af illegale Krese ikke alene var blevet benyttet som Sprængstoflager, men tillige som Fængsel. 2 Personer, som holdtes fanget i dette Fængsel, kunde befries af det tyske Politi. Det var Meningen, at disse to Personer skulde deporteres til Sverige, hvor de kunde forsvinde i det svenske Politis Fængselsceller.
Tyskerne nævner altså ikke selv tilfangetagelsen af danske modstandsfolk, hvilket propagandamaskinen nok ville have gjort, hvis der var grundlag for det.
Mogens Mogensen, der var medlem af Dansk Samling, har også en version af historien, oven i købet som øjenvidne.
Mogens Mogensen kom kørende på cykel fra København ad Roskildevej og så tyske lastbiler på Roskildevej på vej ned ad Vamdrupvej. Han gik ud fra, at de var på vej til nr. 40, så han skyndte sig at ringe fra farvehandler Leo Jepsen på Roskildevej til Vamdrupvej 40 for at advare modstandsfolkene. Han mener, at modstandsfolkene nåede at komme i sikkerhed. Blandt modstandsfolkene var Dansk Samlings leder, Arne Sørensen, som levede "under jorden" i villaen.
Våbnene blev åbenbart heller ikke fundet af tyskerne. De nævner dem ikke selv i ovennævnte pressemeddelelse, og Jul Pedersen skriver da også "en stor Jernkasse fyldt med splinternye, svenske Maskinpistoler stod gravet ned i en Affaldsbunke bag Villaen, og den bjergede Frihedskæmperne - sikkert til stor Ærgrelse for Tyskerne" (Rødovre Sogn, s. 333).
Mogens Mogensen har fortalt, at våbnene blev kørt over til hans mor på Christiansdal. Her passede hun på dem. Hun ikke alene rensede dem, hun prøveskød dem også!