De ældste spor
Om Rødovre før det var en by
Af Arkiv
De ældste spor af beboelse i Rødovre går helt tilbage til stenalderen, hvor de forskellige fund viser, at der har levet smågrupper af jægere og fiskere ved den nuværende Damhussø og Damhuseng for over 6000 år siden. Jul Pedersen skriver i bogen Rødovre Sogn (s. 27):
Fra den Tid, der efter Findestedet for et af de store Oldtidsfund er kaldt Mullerup-tiden ca. 8000-5000 f. Kr., skriver sig et Fund, der er gjort ved Grundgravning i 1931 paa Ejendommen Damhus-dalsvej Nr. 36. Det fandtes i et Jordstykke i indtil 3 Spadestiks Dybde. Fundet omfattede Brudstykker af en Flintmejsel og et Antal Skiveskrabere, Flækkeskrabere og Spaanskrabere foruden andre Brudstykker af Flintredskaber og Flintaffald.
Der er i tidens løb fundet mange økser, pile, mejsler og andre flintredskaber langs Harrestrup Å og ved Damhussøen.
Befolkningen i sognet har boet langs Harrestrup Å, der på det tidspunkt var et anseligt vandløb omgivet af moser og enge. Man har kunnet sejle fra havet op ad åen, og åens skrænter har været gunstige for bosættelse.
Den omstrejfende jægerbefolkning blev senere afløst af fastboende jordbrugere, og det kan bl.a. ses ved deres gravskikke.